Keinot työkyvyttömyyden vähentämiseksi vaihtelevat sen mukaan, mistä työkyvyttömyyden vaiheesta puhutaan: onko kyse sairauspoissaolon alkamisesta, sairauspoissaolon pitkittymisestä vai pysyvästä työkyvyttömyydestä.
Työpaikoilla esihenkilöiden merkitys on keskeinen. Työpaikalla tulee olla varhaisen tuen malli ja selkeät käytänteet, jotka tukevat työntekijän paluuta työhön. Näiden laatimisessa työterveyshuollon osaaminen on arvokas tuki työpaikalle. Tämän lisäksi luottamuksen ilmapiiri on tärkeä.
Sairauspoissaolon riskiin vaikuttavat monet tekijät, joista lääketiede selittää vain osan. Jos sairauspoissaoloja halutaan vähentää, työntekijän lisäksi myös työn pitää joustaa nykyistä enemmän. Työssä vaadittavasta koulutuksesta ja siitä maksettavasta palkasta riippumatta meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi ja kohdelluksi yksilönä.
Artikkelin kirjoittaja: Kari-Pekka Martimo
Kari-Pekka Martimo on dosentti, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri. Hän toimii osastonjohtajana, työkykyriskien ennakointi ja tutkimus -osastolla työeläkeyhtiö Ilmarisessa. Hänellä on laaja ja monipuolinen kokemus työkykyriskien ennakoinnista, hallinnasta ja tutkimuksesta.
Ohessa artikkeli pdf-tiedostona
Työkyvyttömyydelle on vaihtoehtoja Akava Works -artikkeli 13_2024