Talousennuste 12/2024: Myöhässä
Suomen bruttokansantuote on toipunut aikataulussa, vaikka kasvun moottorit ovat toistaiseksi kateissa. Vienti piristyy maailmankaupan mukana. Yksityinen kulutus elpyy vuonna 2025, kun reaalipalkat nousevat, korot alenevat ja työllisyys alkaa kohentua kesän kynnyksellä. Kokonaistuotanto kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025 ja 1,9 prosenttia vuonna 2026.
Työkyvyttömyyden riskitekijät asiantuntijatyössä
Artikkelissa tarkastellaan työkykyä, työkyvyttömyyttä ja työkyvyttömyyden riskitekijöitä erityisesti asiantuntijatyön näkökulmasta. Aluksi artikkelissa käysittelee työkykyä ja työkyvyttömyyttä ilmiöinä sekä luo katsauksen suomalaisten työkyvyn viimeaikaiseen kehitykseen tilasto- ja tutkimustiedon valossa. Tämän jälkeen artikkelissa pohditaan erityisesti asiantuntijatyön piirteitä ja haasteita työkyvyn näkökulmasta sekä tarkastellaan tutkimustietoa työkyvyttömyyteen yhteydessä olevista tekijöistä. Lopuksi pohditaan työkyvyttömyysriskien ennaltaehkäisyn keinoja.
Hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteet ja työkyky
Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevän henkilöstön koettu työkyky ja työolosuhteet muuttuivat hyvinvointialueiden perustamisen yhteydessä. Aineisto koostui Työterveyslaitoksen kunnissa, sairaanhoitopiireissä, sote-kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla tekemien työhyvinvointikyselyjen vastauksista. Tutkimuksessa käytetty hyvinvointialueiden työntekijöiden aineisto on ainutlaatuisen suuri ja hyvin kattava näyte suomalaisista julkisen sektorin sote- ja pelastusalan työntekijöistä hyvinvointialueuudistusta edeltäneeltä ja sitä seuraavalta ajalta. Työterveyslaitos teki tutkimuksen Akava Worksin toimeksiannosta.
Korkeasti koulutettujen reaaliansiot kasvoivat vuodessa kaksi ja puoli prosenttia
Korkeasti koulutettujen reaaliansiot ovat palautuneet hieman vuoden takaisesta, mutta ne ovat yhä selvästi alemmalla tasolla kuin ennen inflaatiopiikkiä kesällä 2021. Korkeasti koulutettujen ansiokehitys seuraa yleistä linjaa. Naisten ansiot ovat kasvaneet nopeammin kuin miesten erityisesti korkeasti koulutetuilla.
Työttömyys- ja lomautuskatsaus 10/2024: Aika loppuu kesken – työttömyyden helpottuminen siirtyy vuoteen 2025
Työttömien määrä jatkaa kasvuaan ilman pienintäkään merkkiä nousun laantumisesta korkeakoulutetuilla tai muilla kuin korkeakoulutetuilla. Korkeakoulutettujen työttömyys lähestyy 10 viime vuoden korkeimpia lukuja. Myös vastavalmistuneiden työttömyys on nousussa ja eritoten korkeakoulutetuilla. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä näyttää vakautuneen, mutta väheneminen antaa vielä odottaa itseään.
Suomen kustannuskilpailukyky paranemassa tänä vuonna
Euroopan komission marraskuun ennusteen perusteella tekemiemme laskelmien valossa Suomen kustannuskilpailukyky olisi vuonna 2024 yli kolme prosenttia parempi kuin 2023.
Psykososiaalinen kuormitus, työturvallisuusvelvoitteet ja esihenkilöiden työturvallisuus- ja rikosvastuu
Artikkeli käsittelee työnantajan työturvallisuusvelvoitteita psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä. Siinä tarkastellaan psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä työturvallisuus- ja rikosoikeudellista vastuuta työturvallisuus- ja rikoslainsäädännössä erityisesti esihenkilöiden näkökulmasta. Myös työntekijän työturvallisuutta koskevat velvollisuudet ovat esillä. Artikkeli tuo esityksiä lainsäädännön täsmentämisestä psykososiaalisen kuormituksen hallinnan parantamiseksi ja vastuiden tarkentamiseksi.
Työkyvyttömyydelle on vaihtoehtoja
Artikkeli nostaa esille vaihtoehtoja, joiden avulla työkyvyttömyyttä voidaan vähentää. Siinä kuvataan työkyvyn edellytyksiä, työkyvyttömyyden ehkäisemistä työpaikoilla, sairauspoissaoloihin liittyviä käytäntöjä ja työkyvyttömyyden aikaisia toimeentulon tukimuotoja. Esillä on myös korvaavan työn malli ja työn muokkaaminen työkyvyn suojaamiseksi.
Tuottavuuden kasvu viriää hyvin toimivissa työyhteisöissä
Artikkelissa käsitellään viimeaikaisten työelämän ja työnteon tapojen muutosten valossa tuottavuutta erityisesti työhyvinvoinnin, johtamisen ja osaamisen kehittämisen näkökulmasta. Yhteisöllisyys on esillä työhyvinvoinnin, oppimisen ja innovaatioiden osatekijänä. Tuottavuuden tarkastelu painottuu kokonaistuottavuuteen.
Korkean osaamistason maahanmuuttokatsaus 4/24: Suomalaiset korkeakoulut kansainvälistyvät
Heinä–syyskuussa 2024 myönnettiin 13 280 oleskelulupaa, mikä on noin kymmenesosa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten laskua oli työn ja perheen perusteella myönnetyissä oleskeluluvissa. Erityisasiantuntijoiden lupamäärien lasku on kuitenkin tasaantunut ja kääntynyt jopa hienoiseen kasvuun. Opiskelijoiden oleskelulupien määrät ovat yhä huomattavan korkealla tasolla ja ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus on pari viime vuotta noussut nopeasti. Vastavalmistuneet ulkomaalaiset työllistyvät kuitenkin huonosti koulutustasoaan vastaaviin töihin Suomessa.