Artikkelit

Näkökulmia tekoälyyn, osa 8 – Markus Penttinen: EU ja tekoäly – mitä on tulossa?

Uutta EU-komissiota valitaan, ja seuraavan kauden panostuksia odotetaan. Katseet kohdistuvat myös tekoälyn kehitykseen EU-kontekstissa. Tässä artikkelissa tarkastellaan erilaisia EU:ssa toteutettavia tekoälyhankkeita sekä pohditaan, mitä mahdollisuuksia tekoäly tarjoaa esimerkiksi tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa ja toisaalta, millä tavalla tekoäly haastaa erityisesti yksityisyydensuojan saralla.

27.6.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 7 – Tero Ojanperä: Tekoälyn käyttö tuo monia mahdollisuuksia yrittäjälle

Luovan eli generatiivisen tekoälyn läpimurto muuttaa liiketoimintaa ja luo mahdollisuuksia yrittäjille ja yrityksille. Tämän hyödyntäminen edellyttää panostusta osaamiseen. Tässä artikkelissa tarkastellaan tekoälyn ja tekoälyyn perustuvien sovellusten vaikutuksia yrittäjyyteen ja yritystoimintaan.

13.6.2024
Lue lisää

Suomen kustannuskilpailukyky heikkeni 2,6 prosenttia vuonna 2023, muutosta ei odotettavissa

Huolimatta kilpailijamaita hitaammasta palkkakehityksestä, viime vuonna Suomen kustannuskilpailukyky heikkeni 2,6 prosenttia suhteessa keskeisiin kilpailijamaihin. Syynä ovat vertailumaita heikompi tuottavuuden kasvu, vienti- ja tuontihintojen epäedullisempi suhde ja Ruotsin kruunun voimakas devalvoituminen.

28.5.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 6 – Nikolaj Tatti: Tekoälyn rajoitukset ja väärinkäyttö

Artikkeli käsittelee tekoälyn rajoitteita ja väärinkäytön mahdollisuuksia. Siinä tarkastellaan, millä tavoilla tekoälymallit voivat esimerkiksi aiheuttaa syrjintää, levittää virheellistä tietoa ja joutua jopa manipulaation kohteeksi. Artikkelissa korostetaan ihmisen merkitystä mallintajana sekä tekoälyn toimintatapojen, käytön ja rajoitteiden ymmärtämisen tärkeyttä.

5.4.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 5 – Petri Ylikoski: Tekoäly ja asiantuntijatyön muutos

Tekoälyn käyttöönotto työpaikoilla on vasta alussa. Tähän asti tekoäly on ollut asiantuntijoille pikemminkin uusi resurssi kuin uhka, mutta tulevaisuudessa myös asiantuntijatehtävissä toimivat joutuvat miettimään kuinka ihmisen ja koneen yhteistyö olisi parasta toteuttaa.

22.3.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 4 – Paula Aura, Noora Wallenius: Tekoälyn käyttö asianajoalalla

Luova tekoäly avaa monia uusia mahdollisuuksia asianajoalalle. Sen avulla voidaan saavuttaa tehokkuushyötyjä, parempia asiakastuloksia ja kasvavaa työtyytyväisyyttä. Tekoälyn muuttaessa juristien työnkuvaa ja koko juridista alaa juristeilta vaadittava osaaminen täydentyy uudentyyppisillä taidoilla.

14.3.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 3 – Saara Malkamäki: Tekoälystä tukea sote-ammattilaisten työhön sekä sairauksien ehkäisyyn

Terveydenhuollon ja tekoälyn tulevaisuutta rakennetaan nykyhetken päätöksillä. On tärkeää pohtia, minkälaisen tulevaisuuden haluamme ja miten tekoäly voi auttaa meitä pääsemään toivottuun tulevaisuuteen sosiaali- ja terveysalalla.

7.3.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 2 – Riku Neuvonen: Tekijänoikeudella suojattu aineisto tekoälyn koulutuksessa

Tällä hetkellä tekoäly on vallitseva ilmiö monilla aloilla. Samalla siihen liittyy myös monia pelkoja ja uhkakuvia. Erityisesti luovilla aloilla sen pelätään ja uskotaan korvaavan luovan työn tekijät. Keskustelusta usein kuitenkin unohtuu, että tekoälyä koulutetaan olemassa olevan aineiston perusteella. Onko tämä tekijänoikeuden kannalta sallittua? Entä voiko tekoäly olla tekijänoikeuden suojaan oikeutettu tekijä?

26.2.2024
Lue lisää

Näkökulmia tekoälyyn, osa 1 – Arto Klami: Miksi tekoäly oppi näkemään ja juttelemaan nyt ja mihin se riittää?

Vielä muutama vuosi sitten moni tekoälytutkijakin arvioi, että sujuvasti keskusteleva tekoäly on vielä kaukainen tulevaisuudenhaave. Nyt tarjolla on kuitenkin toinen toistaan vakuuttavammin toimivia palveluita ja moni meistä käyttää niitä jo päivittäisen työnsä tehostamiseen. Mistä tässä läpimurrossa on kyse ja miten se saatiin aikaan?

14.2.2024
Lue lisää

Työttömyyden pitkittyminen: miten koulutusaste, kansallisuus ja työttömäksi jäämisen ajankohta vaikuttavat?

Noin puolet työttömien työnhakijoiden työttömyysjaksoista kestää alle kolme kuukautta. Lomautuksista vastaavasti puolet päättyvät jo yhden kuukauden sisällä. Työttömyyden pitkittymiseen lyhyellä aikavälillä vaikuttaa merkittävästi työttömäksi jäämisen kalenterikuukausi. Etenkin kesän lomakausi hidastaa työllistymistä, mikä korostuu korkeakoulutetuilla sekä ulkomaan kansalaisilla.

30.1.2024
Lue lisää