Korkeasti koulutettujen reaaliansiot kasvoivat vuodessa kaksi prosenttia

Korkeasti koulutettujen reaaliansiot ovat nousussa, mutta lisää kasvua tarvitaan, jotta inflaation aiheuttama reaaliansioiden lasku saadaan tasattua. Kunta- ja hyvinvointialueiden palkkaohjelma on nostanut sektorin ansioita. Naisten palkat ovat kasvaneet hieman nopeammin kuin miesten, mutta ero on pienentynyt.

5.9.2024
  • Korkeasti koulutettujen reaaliansiot ovat kääntyneet kasvuun, mutta kasvua tarvitaan lisää, jotta 2021–2023 inflaation aiheuttama reaaliansioiden pudotus voidaan kuroa umpeen. Samanlainen kehitys kuvaa myös yleistä ansiokehitystä.
  • Kunta- ja hyvinvointialueiden palkkaohjelma näkyy sektorin ansiokehityksessä.
  • Naisten ansiot kehittyivät vuonna 2023 hieman paremmin kuin miesten, mutta vuonna 2024 toisella neljänneksellä etumatka on kaventunut.

Korkeasti koulutettujen palkkakehitys

Tulorekisteritietoihin perustuvan arviomme mukaan vuoden 2024 toisella neljänneksellä korkeasti koulutettujen reaaliansiot ovat kasvussa, mutta ne jäävät edelleen alle vuoden 2019 tason. Vuoden 2023 toiseen neljännekseen verrattuna korkeakoulututkinnon suorittaneiden kokonaisansiot kasvoivat nimellisesti 3,6 prosenttia. Samana aikana kuluttajainflaatio eli kulutustavaroiden hintojen keskimääräinen kasvu oli 1,6 prosenttia. Korkeasti koulutettujen reaaliansioiden kasvu oli kaksi prosenttia.

Kuvio 1: Korkeasti koulutettujen kokonaisansioiden nimelliset ja reaaliset muutokset vuoden 2020–2024 toisella neljänneksellä verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Reaaliansiot ovat kuitenkin edelleen noin 4,5 prosenttia alle kesän 2021 tason, koska vuosien 2022 ja 2023 inflaatio heikensi niitä yhteensä noin 6,5 prosenttia.

Korkeasti koulutettuja ovat tässä selvityksessä korkeakoulututkinnon eli ammattikorkeakoulun tai yliopistotutkinnon suorittaneet.  Kaikki selvityksessä ilmoitetut indeksipisteluvut ja muutosprosentit perustuvat aikasarjoihin, joissa työntekijöiden rakenne iän, tutkinnon, sukupuolen ja työnantajasektorin mukaan vastaa koko ajan vuoden 2022 tilannetta. Korkeasti koulutettujen keskipalkkojen tai mediaanipalkkojen kehitystä ei ole mielekästä verrata suoraan koko talouden keski- tai mediaanipalkkojen kehitykseen, koska koko talouden keskipalkkaa nostaa muun muassa työllisten koulutustason ja keski-iän trendinomainen kasvu. Työllisten rakenne vaihtelee myös suhdannetilanteen mukaan.

Yleinen palkkakehitys

Korkeasti koulutettujen ansiokehitys on viime vuosina seurannut hyvin läheisesti yleistä palkkakehitystä (ks. kuvio 2).

Kuvio 2: Kokonaisansioiden nimellinen ja reaalinen kehitys 2019=100, korkeasti koulutetut ja kaikki palkansaajat

 

Mittarimme mukaan kaikkien palkansaajien kokonaisansiot kasvoivat vuodessa nimellisesti 3,8 prosenttia ja reaalisesti 2,2 prosenttia. Reaaliansiot ovat noin 5 prosenttia matalimpia kuin kesällä 2021 ja 2 prosenttia matalimpia kuin vuonna 2019.

Palkkakehitys eri työnantajasektoreilla

Ottaen huomioon, että indikaattoreissa on jonkin verran kausivaihtelua ja muuta aineiston luonteesta johtuvaa epävakautta, ainoa merkittävä ero sektoreiden välisessä tarkastelussa on, että kunnissa ja hyvinvointialueilla ansiot ovat nousseet nopeammin kuin muilla sektoreilla. Havainto selittyy kunta- ja hyvinvointialueiden palkkaohjelmilla, joiden toteutus alkoi kesällä 2022. Tällä sektorilla korkeasti koulutettujen reaalipalkat ovat jo palanneet 2019 tasolleen.

 

Taulukko 1: Ansioiden prosentuaalinen muutos eri työnantajasektoreilla vuodesta 2019 vuoteen 2024 toiseen neljännekseen asti.

 

Palkkakehitys sukupuolen mukaan

Vuonna 2023 naisten palkat nousivat hieman enemmän kuin miesten, mutta vuonna 2024 suunta on kääntynyt ja ero on alkanut kaventua. Vuodesta 2019 vuoden 2024 toiseen neljännekseen naisten ansiot ovat kasvaneet prosentin verran enemmän kuin miesten. Korkeasti koulutetuilla naisten ansiokehitys on puolitoista prosenttia suurempi kuin miesten.

Kuvio 3: Kokonaisansion nimellinen kehitys sukupuolen ja koulutustason mukaan 2019=100

 

Lisätietoja:

Eugen Koev

työmarkkinaekonomisti

+358 40 867 0770

Lue lisää aiheesta