Osaajapula vai työvoimapula – mistä avointen työpaikkojen määrän kasvu kertoo?

Pellervon taloustutkimus PTT:n Akava Worksille toteuttaman raportin aiheena on osaaja- ja työvoimapula Suomessa. Kokemukset osaajapulasta syntyvät, kun työnantajilla on vaikeuksia täyttää avoimia työpaikkoja sopivilla henkilöillä.

31.5.2022

Pellervon taloustutkimus PTT:n Akava Worksille toteuttamassa raportissa tarkastellaan osaaja- ja työvoimapulaa Suomessa. Kokemukset osaajapulasta syntyvät, kun työnantajilla on vaikeuksia täyttää avoimia työpaikkoja sopivilla henkilöillä.

Suomen työmarkkinat ovat kehittyneet suotuisasti vuodesta 2016 lähtien. Koronakriisi toki aiheutti keväällä 2020 voimakkaan nousun työttömyydessä ja laskun työllisyydessä. Työmarkkinoiden toipuminen on ollut kuitenkin erittäin nopeaa sen jälkeen.

Työllisyys saavutti koronakriisiä edeltäneen tason jo syksyllä 2021 ja on jatkanut kasvuaan.

Työllisyysaste on noussut noin 74 prosenttiin ja työttömyysaste painunut alle 7 prosentin, lähes koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Työvoiman määrä työmarkkinoilla ja työvoimaan osallistumisaste ovat korkeammalla kuin koskaan aiemmin.

Nopeakaan työllisyyden kasvu ei kuitenkaan näyttäisi tyydyttäneen työvoiman kysyntää. Kuten työllisyys, avointen työpaikkojen määrä on kasvanut voimakkaasti alkaen vuodesta 2016.

Koronakriisin pahimman vaiheen jälkeen avointen työpaikkojen määrän kasvu on ollut vielä voimakkaampaa kuin työllisyyden kasvu. Vuoden 2021 lopulla (rekisteröityjä) avoimia työpaikkoja oli lähes 100 000.

Osaajapula vai työvoimapula – mistä avointen työpaikkojen määrän kasvu kertoo?

Raportin kirjoittajat ovat Juho Alasalmi, Henna Busk, Veera Holappa, Janne Huovari ja Saara Vaahtoniemi Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Tutustu Akava Works -raporttiin (pdf)

Akava Works -raportti 2/2022 Osaajapula vai työvoimapula – Mistä avointen työpaikkojen määrän kasvu kertoo 31052022

Tutustu Akava Works -raporttiin (pdf):
Akava Works Osaajapula vai työvoimapula

Lisätietoja:

Vesa Saarinen

Tuottaja

050 3723473

Lue lisää aiheesta