Psykososiaalinen kuormitus, työturvallisuusvelvoitteet ja esihenkilöiden työturvallisuus- ja rikosvastuu

Artikkeli käsittelee työnantajan työturvallisuusvelvoitteita psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä. Siinä tarkastellaan psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä työturvallisuus- ja rikosoikeudellista vastuuta työturvallisuus- ja rikoslainsäädännössä erityisesti esihenkilöiden näkökulmasta. Myös työntekijän työturvallisuutta koskevat velvollisuudet ovat esillä. Artikkeli tuo esityksiä lainsäädännön täsmentämisestä psykososiaalisen kuormituksen hallinnan parantamiseksi ja vastuiden tarkentamiseksi.

18.11.2024

Arvioinnin kohteena ovat työturvallisuuslain (738/2002) psykososiaalista kuormitusta koskevat velvoitteet mukaan luettuna esihenkilöiden perehdyttäminen ja näiden tarkentamisen tarve. Esillä on tässä yhteydessä myös työn eri muodot.

Artikkelissa tarkastellaan työnantajan työturvallisuusvastuun siirtoa ja siihen sisältyvien velvollisuuksien määrittelyä lainsäädännössä ja näitä koskevia muutostarpeita. Siinä arvioidaan, mikä vaikutus esihenkilön työturvallisuus- ja rikosoikeudelliseen vastuuseen ja vastuiden selkiytymiseen olisi, jos psykososiaalisesta kuormituksesta säädettäisiin nykyistä tarkemmin työturvallisuuslaissa ja erillisessä asetuksessa sääntelyvaatimuksineen. Artikkelin piirissä on psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä työturvallisuuslain ja rikoslain (39/1889) seuraamusjärjestelmä ja tämän arvioinnin ja muuttamisen tarpeet. Artikkelissa tarkastellaan psykososiaalisen kuormituksen yhteydessä Ruotsin lainsäädännöllisiä ratkaisuja.

Kirjoittajan esittely

Artikkelin on kirjoittanut on Helena Lamponen, OTT, työoikeuden dosentti (HY, TY), LL.M., VT.

Helena Lamponen on erikoistunut työoikeuteen ja on tehnyt pitkän uran Akavan Erityisaloissa lakimiehenä 1989–2010 sekä johtajana ja tiimin vetäjänä 2014–2024. Hän toimi Suomen ensimmäisenä yhteistoiminta-asiamiehenä vuosina 2010–2014.  Lamponen toimii nykyisin yrittäjänä.