Kuntien tehokkaimmat päästövähennystoimet ilmastovaikutusten ja työllisyyden näkökulmasta

Raportti tarkastelee kuntien ilmastopäästöjen ja ilmastotyön nykytilaa niiden energiantuotannossa, liikenteessä ja maa- ja metsätaloudessa sekä hankinnoissa. Se nostaa esiin kuntien ilmastotoimien vaikutuksia alueen talouteen ja työllisyyteen sekä arvioi niiden vaikutuksia päästöihin ja käsittelee niiden rahoitusta. Raportti painottaa kuntien tehokkaimpia päästövähennystoimia, joiden arvioidaan vaikuttavan myönteisesti työllistyyteen.

28.3.2025

Tiivistelmä

Kunnilla ja alueilla on keskeinen merkitys Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa vuoteen 2035 mennessä. Kunnat voivat aktiivisesti vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihinsä sekä monin tavoin mahdollistaa, tukea ja jouduttaa asukkaiden, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden päästövähennyksiä alueellaan. Kuntien vastuulla on muun muassa maankäyttö ja kaavoitus, liikenteen suunnittelu, kuntaomisteisten energiayhtiöiden omistajaohjaus, kuntaomisteisten rakennusten lämmitystapojen valinnat, rakennusvalvonta, koulutus ja julkiset hankinnat.

Kunnat ovat avainasemassa vihreän siirtymän edistämisessä ja niiden toimien valinnassa, joilla pyritään vähentämään päästöjä. Kunnat pitävät tärkeänä, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi panostetaan tulevalla vuosikymmenellä erityisesti energiajärjestelmän kehittämiseen ja sen päästöjen vähentämiseen, kestävän rakentamisen ja kiinteistökannan parantamiseen sekä liikenteen päästöjen vähentämiseen.

Raportti tarkastelee kuntien ilmastopäästöjen ja ilmastotyön nykytilaa niiden energiantuotannossa, liikenteessä ja maa- ja metsätaloudessa sekä hankinnoissa. Lisäksi raportti nostaa esiin kuntien ilmastotoimien vaikutuksia alueen talouteen ja työllisyyteen sekä arvioi niiden vaikutuksia päästöihin. Toimien rahoitus on myös esillä. Raportti painottaa kuntien tehokkaimpia päästövähennystoimia, joilla arvioidaan olevan myönteisiä työllisyysvaikutuksia. Arvioinnissa on tarkasteltu erikokoisten kuntien ilmastotoimia ja niiden merkittävyyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä toimien kustannuksia investointien ja käyttöajan kannalta sekä niiden mahdollisia työllisyysvaikutuksia. Raportin ovat Akava Worksin toimeksiannosta kirjoittaneet Sameli Sivonen ja Heta Itämäki Sitowise Oy:stä.

Vaikka ilmastonmuutoksen hillintä ja vihreä siirtymä luo suomalaiselle elinkeinoelämälle ja työmarkkinoille enemmän kasvun mahdollisuuksia kuin uhkakuvia, työllisyysnäkökulma ei toistaiseksi ole noussut merkittäväksi syyksi kuntien ilmastotyölle. Kunnilta vaaditaan ennakoivaa lähestymistapaa ja innovaatiokykyä, jotta ilmastonmuutoksen torjunnan tuomia mahdollisuuksia saadaan hyödynnettyä. Parhaimmillaan ilmastotoimet vaikuttavat päästövähennysten ohella myönteisesti työllisyyteen sekä talouteen ja uusien yritysten perustamiseen sekä auttavat houkuttelemaan investointeja alueelle.

Raportin johtopäätöksissä nostetaan esiin, että ilmastoriskien ja niiden seurausten hallintakin vaatii kunnilta aktiivisuutta. Johtopäätösten mukaan jokaisessa kunnassa kannattaa toteuttaa vaikuttaviksi tunnistettuja ilmastotoimia. Pidemmällä aikavälillä aiheutuvien ilmastoriskien tunnistaminen on avainasemassa ilmastonmuutoksen edetessä ja ilmastokestävien kuntien rakentamisessa. Jokaiselle kunnalle löytyy sen toimintaan sopivat toimet. Kaikkia toimia ei ole tarkoituksenmukaista tai edes mahdollista toteuttaa jokaisessa kunnassa.

Arvioiduista toimenpiteistä tehokkaimmaksi sekä ilmastotyön että työllisyyden edistämisen näkökulmasta nousivat energiahankkeet, kuten tuulivoiman edistäminen, geolämmön edistäminen, lämpölaitosten kattilavaihdot sekä rakennusten energiatehokkuuden parantaminen. Suurimmat ilmastovaikutukset nähtiin tuulivoiman edistämisellä, joka soveltuu erityisesti pienten ja keskisuurten kuntien toimenpiteeksi, sillä tuulivoimantuotanto edellyttää suuria maa-alueita, joita suurissa kaupungeissa voi olla vaikea löytää. Muut ilmaston ja työllisyyden näkökulmasta merkittävimmät toimenpiteet toimivat hyvin myös suurissa kaupungeissakin.

Valtiolla voi olla tärkeä merkitys kuntien ilmastotyön kirittäjänä ja tukijana: valtion päätökset voivat joko nopeuttaa tai hidastaa kuntien mahdollisuuksia toteuttaa monia raportissa esitettyjä toimenpiteitä. Raportti pyrkii luomaan toiveikasta näkymää sellaisten toimien edistämiseksi, jotka mahdollistavat samaan aikaan kestävän kehityksen ja paikallisen työllisyyden sekä sen tuoman hyvinvoinnin kasvun.

 

Lue lisää aiheesta