Ilmasto ja osaaminen -artikkelisarja 2023

Tämän artikkelisarjan tarkoitus on tuoda näkökulmia ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun osaamisen merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

5.4.2023

Esipuhe: Jyrki Katainen: Kestävyysosaaminen on mahdollisuus ja kilpailuetu

Osaaminen on keskeistä ekologisen kestävyyskriisin ratkaisemisessa. Jotta voimme pysäyttää ekologisen kestävyyskriisiin ja kääntää suunnan niin, että luonto ja ilmasto alkavat elpyä, tarvitsemme sekä uutta osaamista että olemassa olevan osaamisen päivittämistä.

Ilmasto ja osaaminen: Johanna Vuorelma: Ilmastonmuutos ja osaamistarpeet

Ilmastonmuutos ja tulevaisuuden osaaminen vaativat uusien normien sisäistämistä, historiatietoisuutta ja kykyä ymmärtää murrosajan logiikkaa.

Ilmasto ja osaaminen: Tero Toivanen: Kestävyystavoitteet saavutetaan panostamalla osaamiseen ja työllisyyteen

Suomen on panostettava suunnitelmalliseen ekologiseen jälleenrakennukseen ja siinä tarvittavaan osaamiseen. Muuten kestävyystavoitteiden saavuttaminen ja tulevaisuuden kilpailukykyinen talous uhkaavat jäädä haaveiksi.

Ilmasto ja osaaminen: Liisa Häikiö: Ilmastohätätila edellyttää yhteiskunnallisen osaamisen uudistamista

Sosiaalipolitiikan tutkimuksen tulisi yhä enemmän ottaa huomioon nykyisten lähestymistapojen ekologisesti ongelmalliset piirteet ja hyvinvointivaltion merkitys kestävän kehityksen muutoksessa.

Ilmasto ja osaaminen: Essi Aarnio-Linnanvuori: Ilmastokasvatus kaipaa kokonaisvaltaista otetta

Ilmastonmuutos on monimutkainen maailmanlaajuinen ilmiö, johon liittyy monia etu- ja arvoristiriitoja. Sen tutkiminen edellyttää tieteidenvälistä yhteistyötä, jotta saadaan kattava kuva ilmiöstä ja sen seurauksista.

Ilmasto ja osaaminen: Mikael Fogelholm: Ilmastonmuutos haastaa muuttamaan elintapoja ja ajattelua

Ilmastonmuutos haastaa elämäntapamme. Muutoksia pitäisi tehdä sekä ruokatottumuksiin että liikkumiseen, myös matkustamiseen.

 

Ohessa julkaisu pdf-tiedostona

Ilmasto ja osaaminen -artikkelijulkaisu 2023

Lue lisää aiheesta